На български | In English

Антика Фест 2018, Сан Франциско, 18– 21-ви май

Заповядайте на АНТИКА България ФЕСТ,

Нашият ежегоден четиридневен празник на българскaта култура и славянска писменост

Ден 1 (петък) | Ден 2 (събота) | Ден 3 (неделя) | Ден 4 (пон.)

със специални гости-музиканти в събота и неделяЮри Юнаков, Радостина Кънева, Хелена Милошевич, Владимир Моллов, Петър Димитров-Зъма, и Румен Сали Шопов!!!

БИЛЕТИ (с намаление!)

Вашите дарения за фестивала се оценяват високо!
СПЕЦИАЛНИ БЛАГОДАРНОСТИ към нашите щедри спонсори!
УТРЕ (петък 18ти) ЗАПОЧВАМЕ ! Последни препоръки за АНТИКА ФЕСТ 2018.

Скъпи приятели!
БЪЛГАРСКИЯТ АНТИКА ФЕСТ 2018  започва  утре, 18ти май за 18ти път! 

Първите гости вече пристигнаха и усилено репетират : ) Всичко за 4те дни на фестивала можете да видите на този сайт. ЗАПОВЯДАЙТЕ!   Предлагам  на Вашето внимание  последни кратки препоръки и за важни според мен детайли,  които може би са убягнали от вашето внимание заради големия обем изпратена информация:

 • Не пропускайте шанса да се запознаете, да послушате и поиграете с музиката и песните на легендарни български артисти и музиканти, като Юри Юнаков и Радостина Кънева
 • За ОТКРИВАНЕТО в петък (18-ти) – очертава се красиво и вълнуващо събитие, вижте повече информация по-долу, заповядайте!
 • В събота (19-ти) – ЗА ДЕЦАТА И СЕМЕЙСТВАТА С ДЕЦА, които винаги са били много важни в нашите събития: Не пропускайте в събота от 15.00 до 16.00, ще има РАБОТИЛНИЦАТА-ТВОРИЛНИЦА за малки и големи с РАЛИЦА КАЦ – Цветни вълнени вдъхновения – уъркшоп за плетене на цветни, вълнени гривни, мини пана и торбички с домашни станчета направени от рециклирани материали. Освен тези шарени проекти, ще има и проект Букви и правене на венец. Деца от всички възрасти са добре дошли.
 • Вратите отварят в 14.30, предвидете време за петъчния трафик. В същото време РАДОСТИНА КЪНЕВА (ангелогласната) ще има песенен уъркшоп, 
 • В 16 часа горещо препоръчвам на всички Antika Bulgaria’s Got Talent show – УЧАСТВАЙТЕ!  За трета година това е нашата нова и вече много харесвана форма за среща и запознанство отблизо на  млади и не толкова млади  таланти (солови и групови песенни, танцови и други изпълнения) със специалните  гости и професионалисти на фестивала дошли от далечни краища. Можете да се запишете за участие до петък включително. Няма възрастови ограничения.  Шоуто на талантите ще завърши с ПЪРВИ КОНЦЕРТ на All Star Wedding Band!   За всичко останало погледнете Ден 2!
 • В неделя 20-ти: ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ХОРО “КАТО НА СВАТБА” с нашия ЗВЕЗДЕН СВАТБАРСКИ ОРКЕСТЪР,  орк.  “МЕРАКЛИИ”  и с веселите и шарени пеещи и танцуващи  пътешественици  с автобуса на Българския пътуващ “Фестивал на колела”. Забележете времето и адреса!
  (13.30  – 14.30 ) в неделя, в GOLDEN GATE PARK, Сан Франциско! Всички са добре дошли на това прекрасно място, предвидете време да се промъкнете навреме в трафика!
  ХОРОТО Е ЧАСТ и ПЪРВА СПИРКА на ФЕСТИВАЛА НА КОЛЕЛА с автобус, който тръгва от и завършва  пред сградата на LEANPLUM (12.30 – 5.30) за спирките на пътешествието вижте по-долу.
  Веселото целодневно пътешествие на този специален по рода си фестивал на колела ще завърши в залата на  LEANPLUM на 4 етаж на сградата с ВЕЧЕРЯ поготвена от ХРИСТО КОЛЕВ и концерт МАГИЯТА НА РОДОПА ПЛАНИНА в памет на Васил Бебелеков.  Следете  подробности за Ден 3  на ФБ. За фестивала на колела трябва обезателно да си купите билети предварително, местата са ограничени. Цена за целия ден (без храната) $20 закупени предварително. 
 • За всичко останало следете информацията по-долу.

Благодаря на всички, които ни съдействат, помагат, посещават, харесват и се гордеят с нашите български културни и родолюбиви събития далече от Отечеството!

Използвам случая да изразя голяма ни благодарност и за подкрепата на нашите спомоществуватели:

LEANPLUM, Croatian American Cultural Center, Hristo Kolev!

Утре започваме!!! 🙂
Подкрепете ни и Вие!

 – Таня Костова, творчески директор, основател
510 666 7701
Културен Клуб/Читалище АНТИКА БЪЛГАРИЯ, Сан Франциско


 Ден 1-ви (петък, 18-ти май), 19.30 ч.
ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Адрес: Българска църква “Св. Св. Кирил и Методий”, 1551 Shell Ave, Martinez, CA
Купете си билет-дарение

Скъпи сънародници,
Ние, родолюбците от Българското читалище Антика България с любезното съдействието на Българската Църква Св. Св. Кирил и Методий и лично на отец Христо и в благотворно сътрудничество с Фолклорен Клуб Българе в Мартинес,  Ви каним най-сърдечно на ОТКРИВАНЕТО в Мартинес на  18-тия ежегоден четиридневен АНТИКА БЪЛГАРИЯ ФЕСТ – 2018,  дългогодишен стожер в празнуването на  българските 24-то майски културни тържества в Сан Франциско Bay Area.

ПРАЗНИКЪТ ЩЕ ЗАПОЧНЕ  С МОЛЕБЕН, който ще отслужат отец Христо, отец Тодор и Владимир Велинов, специално от L.A.. За първи път голямата, златна, фестивална икона на Св.Св. Кирил и Методий, изографисана през 2005 в Пловдив и осветена в Бачковския манастир, ще бъде церемониално въведена в „нейната“ църква (ще научите повече на място) по пътя и  към  Кирило-Методиевския фестивала на следния ден. Иконата носи специално послание към българите по света.

Ансамбли: Прекрасните момичета и момчета на ФОЛК КЛУБ БЪЛГАРЕ, Мартинес, със сърцатата си ръководитека Тодорка Александрова, освен че ще са домакини на вечерта, ще ни покажат част от програмата си и ще водят хората!

Изложба: Ще можете да разгледате ТЕМАТИЧНАТА ИЗЛОЖБА  „Свещенни отражения“ на специалната гостенка на фестивала ТАТЯНА НИКОЛОВА ХЮСТЪН, изследовател на старинни християнски манускрипти (от времето на османско иго), в които Татяна е открила истинската история на България и Балканите.

Храна: ВЕЧЕРЯТА ЩЕ Е ПОТЛЪК. В менюто – печено агнешко и кебапчета. Агнешкото от Антика България, печенето – от отец Христо ! : )  Който може да принесе каквото му е на сърце – салати, баници, десерти или просто дарение. На място ще можете да си закупите безалкохолно, бира, българско вино.

Музика на живо: За нас ще свири Бил Коуп, Иван Велев, Ден Оувил и ще пеят Антиките

С благодарност към съмишлениците и домакините на откриването на Фестивал 2018-та, Църквата “Св. Св. Кирил и Методий” Мартинес, Отец Христо и Фолклорен клуб БЪЛГАРЕ (с директор Тодорка Александрова)!


 Ден 2-и (събота, 19-ти май), 14.30 – 23.30 ч.
18-ти ежегоден празник на българскaта култура и славянска писменост и Св. Св. Кирил и Методий

Адрес: Хърватско-американски културен център, 60 Onondaga Ave, San Francisco, CA
Купете си билети (за възрастни/деца)
Събитие във Фейсбук

*Главното събитие* на нашия ежегоден 4и-дневен Антика Фестивал, случващ се за 18-ти път, ще ви представи богата палитра от културни и музикални изяви.  На вас ще гостува специалния гост Юри Юнаков (един от основателите/съзадетлите/pioneer на сватбарското фолклорно свирене), както и Радостина Кънева (ангелогласната), солистка на Българското национално радио!  Вечерята ще бъде приготвена от нашия и единствен маестро Христо Колев, готвач на българската общност.

14.30 ч. – Вратите отварят
15.00 ч.
* За деца (и големи) РАБОТИЛНИЦА-ТВОРИЛНИЦА водена от Ралица, в която ще можете да изплетете любимото си произведение на оригинални станчета създадени от гениално подръчни средства (вижте Фейсбук събитието за повече информация)
* Уъркшоп по пеене със Радостина Кънева, научете прелестни песни от певица със дългогодишен опит и знания.
16.00 ч. –
* Антика България Има Талант (Antika Bulgaria’s Got Talent) шоу
Споделете с нас вашия талант, песен, стих, танц, каквото и да е, но в културно-артистична насока.  Без ограничение за възраст, националност и произход на вашето изпълнение;  и солови и групови представяния се приемат.  Нашите специални гости ще бъдат нашето “жури” и ще наградят всички участвали!  Запишете за участие на antika_bulgaria@yahoo.com или 510 666 7701.  Нашето “жури” (Юри Юнаков, Румен Сали Шопов, Радостина Кънева, Владимир Моллов, Петър Димитров-Зъма) ще завършат шоуто със акустичен концерт!!!
* Представяне на танцов(и) състав(и)

18.00 ч. Вечеря приготвена от маестро Христо Колев

19.00 – 23:30 ч.  –  ГАЛА КОНЦЕРТ

ЗВЕЗДЕН СВАТБАРСКИ ОРКЕСТЪР
подбран и воден от майстора на тъпан и тамбура от Пиринския край, Румен Сали Шопов,  представя легендата на българската сватбарска музика ЮРИ ЮНАКОВ, перлата на българското пеене РАДОСТИНА КЪНЕВА:
ЮРИ ЮНАКОВ
, саксофон, от Newark
РУМЕН САЛИ ШОПОВ, тъпан и тамбура, от Berkeley
РАДОСТИНА КЪНЕВА, глас, от Las Vegas
ВЛАДИМИР МОЛЛОВ, акордеон, от Pittsburgh
ПЕТЪР ДИМИТРОВ-ЗЪМА, китара и тамбура, от Boston

Румен Сали Шопов и неговия  Фолклорен оркестър МЕРАКЛИИ и Хелена Милошевич, Berkeley
Оркестър за българска и балканска музика, основан и воден от Румен Сали Шопов.

Емануела Никифорова & Класическа формация “Славянски Струни – Антика България”, Berkeley
Класическа музика на български композитори, както и фолклорни песни адаптирани за класическа формация.

Ансамбъл Роза
Ще свирят за вас традиционна битова българска музика.  Бил Коуп (тамбура), Рози (тъпан) и Иван (кавал)

Фолклорни танцови изяви на

МЕСЕЧИНА от San Diego

Фолклорна формация ВОДИЦА от San Jose

Фолклорен клуб БЪЛГАРЕ от Мартинес

Фолклорен Ансамбъл/Читалище АНТИКА и Детското училище за изкуства МАРТЕНИЧКИ от San Francisco


 Ден 3-ти (неделя, 20-ти май)
4-ти “Фестивал на колела”
Голямото българско хоро … и
Магията на Родопа планина

13.30 – 14:30 ч. – ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО хоро със ЗВЕЗДНИЯ СВАТБАРСКИ ОРКЕСТЪР
Ще се състои в Golden Gate Park близо до сцената на Японската градина. Това ще бъде една от спирките на “Фестивала на колела”.  Очаквайте автобусите да ни оставят пред японската градина около 13.30 ч. (за допитвания “къде сте?” на живо на 510-473-6410/510-666-7701).  Публично събитие (без билет).  За вас ще свирят Юри Юнаков, Румен Сали Шопов, Радостина Кънева, Петър Димитров Зъма и Владимир Моллов и оркестър МЕРАКЛИИ.
Адрес:  Japanese Garden, 75 Hagiwara Tea Garden Dr, San Francisco, CA 94118 (пред главната сцена)
Фейсбук събитие


12:30 pm – 5:30 pm – “ФЕСТИВАЛ НА КОЛЕЛА”  фолклорно-танцовото приключение с автобус. 
ще НИ отведе на едни от най-известните места на Сан Франциско, но не просто как, а “КАТО НА СВАТБА“, а със красотата на народните ни носии и със музика на живо изпълнена от Юри Юнаков, Румен Сали Шопов, Радостина Кънева, Петър Димитров Зъма и Владимир Моллов и оркестър МЕРАКЛИИ.

Начален и краен АДРЕС на тура:  офисите на LeanPlum, 1550 Bryant St, San Francisco, CA (free parking)
Фейсбук събитие
Билети за място в автобусния тур “Фестивал на колела”
Спирки / Маршрут на  “ФЕСТИВАЛА НА КОЛЕЛА”
(за допитвания “къде сте?” на живо на 510-473-6410/510-666-7701)

 • 1-ва спирка (12.35 – 12.40 ч.) – ще спрем накратко на метро спирката на 16та улица (16th St Mission Bart Station) за да качим желаещи ако ни чакат там.  МОЛЯ ЗВЪННЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
 • 2-а спирка (13.30 – 14.30 ч.) – ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО ХОРО в Golden Gate Park (вижте по-горе), адрес: Japanese Garden, 75 Hagiwara Tea Garden Dr, San Francisco, CA CA 94118
 • 3-та спирка (времето на пристигане зависи от трафика в града): Моста Golden Gate, Vista Point
 •  4-та спирка (времето на пристигане зависи от трафика в града): Grace Cathedral, 1100 California St, San Francisco CA
 • 5-та спирка (17.15 – 17.20 ч): на метро спирката на 16та улица (16th St Mission Bart Station)
 • крайна спирка (17.30 pm) – офисите на LeanPlum: 1550 Bryant St, San Francisco, CA (free parking)

18.00 ч. – ВЕЧЕРЯ приготвена от маестро Христо Колев
Адрес: офисите на LeanPlum: 1550 Bryant St, San Francisco, CA (free parking)

18.30 ч. – МАГИЯТА НА РОДОПА ПЛАНИНА
Адрес: офисите на LeanPlum: 1550 Bryant St, San Francisco, CA (free parking)
Билети

Десетото издание на МАГИЯТА НА РОДОПА ПЛАНИНА  посвещаваме  на Родопа планина и нейния свиден син и скъп наш приятел, неотменния главен съучастник в това събитие, вдъхновен съратник и деятел в народните дела на Антика България и на българските общности в Калифорния и САЩ, незабравимия родопчанин ВАСИЛ БЕБЕЛЕКОВ. В негова памет ще свирят,  пеят и разказват Мария Бебелекова, Таня Костова, Радостина Кънева, Румен Сали Шопов, Владимир Моллов, Петър Димитров-Зъма, Бил Коуп, Брус Кокран, Фолклорен Ансамбъл АНТИКА. Родопски хора ще водят  Юлиан Йорданов и Таня.  Христо Колев ще ни нагости.


 Ден 4-ти (понеделник 21-ви май), 11.00 – 15.30 ч.
ЗАКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Закриването на фестивала традиционно включва връщането на Фестивална икона на Св.Св. Кирил и Методий (изографисана през 2005 в Пловдив и осветена в Бачковския манастир) в нейния Калифорнийски дом Манастирът “Свети кръст”.  Ще оставим свещички в параклиса на манастира, след което ще се насладим на  камерен концерт със Радостина Кънева (глас), Владимир Моллов (акордеон) и Емануела Никифорова (цигулка) и на обяд-potluck и ще си кажем до нови срещи догодина!   Молим за дарения за манастира.
Адрес: Holy Cross Monastery, 34700 Palomares, Castro Valley, CA

За фестивала

Фестивалът започва в далечната 2001-ва година със желанието на Таня Костова да има “нещичко” българско за 24-то-майските празници за сравнително младата вълна имигранти в Калифорния.  Сработвайки се със Джон Дейли, директор на Хръватско-американския културен център, Таня установява събитието като едно от събирателните точки за българи и приятелите на българската музика, песен и танц.  Редица от иконите на българската музика и танц, както и повечето местни Български групи и ансамбли са посетили Хърватския център и фестивалът Антика в последните 18 години!

 Благодарности към нашите СПОНСОРИ!

Искрени благодарности към нашите спонсори:  Хърватско-американския културен център, LEANPLUM, National Endowment for Arts, Христо Колев и … може би Вие? Ако харесвате или одобрявате това което създаваме, моля подкрепете ни тук: www.paypal.me/antikabulgaria!

– Таня Костова & Екип Антики
Култyрен Клуб/Читалище АНТИКА БЪЛГАРИЯ, Сан Франциско